· 

Moet u het salaris doorbetalen als een werknemer na zijn vakantie in quarantaine moet?

Wat als een werknemer op vakantie gaat naar een gebied met een geel, oranje of rood reisadvies en na zijn vakantie in quarantaine moet?

 

Voorheen was de hoofdregel: geen arbeid, geen salaris. Uitzondering hierop was wanneer de werknemer de overeengekomen arbeid niet had kunnen verrichten door een oorzaak die voor rekening van de werkgever diende te komen.

 

Vanaf 1 januari 2020 is deze hoofdregel in de wet gewijzigd: geen arbeid, wel salaris. Dit tenzij de werknemer de arbeid niet wil verrichten, en de oorzaak voor het niet verrichten van de arbeid voor zijn rekening komt. De werkgever moet dus aannemelijk (kunnen) maken dat het niet verrichten van de arbeid in de risicosfeer van de werknemer ligt.

 

De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje weet dat van hem verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Tenzij hij thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Omdat hij dit van tevoren weet, ligt de oorzaak in zijn eigen risicosfeer. Dit betekent derhalve dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op salaris heeft als hij zijn arbeid niet vanuit huis kan verrichten. Er ontstaat dus een verschil tussen werknemers die hun werk wél vanuit huis kunnen verrichten en werknemers die dat niet kunnen.

 

Wanneer code geel wijzigt in oranje waardoor de werknemer na de vakantie in quarantaine moet, ligt in de meeste gevallen waarschijnlijk niet in de risicosfeer van de werknemer. Reizen naar zo’n land wordt immers niet ontraden op het moment van vertrek. Dat kan gecompliceerder zijn als er signalen zijn geweest dat de code geel zou kunnen wijzigen in oranje. Het zal uiteindelijk aan de rechter zijn om hier een oordeel over te geven. Tot op heden is hier geen jurisprudentie over.