Oproepkrachten bieden flexibiliteit en ondersteuning tijdens piekuren, maar naarmate hun dienstverband vordert, kan het aanbieden van vaste uren voordelen opleveren voor zowel de werknemer als de werkgever. Bij oproepwerknemers heb je te maken met een minimale oproeptermijn en een aanbod voor vaste uren na 12 maanden. Waar moet je op moet letten?
Het idee van werken met oproepkrachten klinkt aantrekkelijk: medewerkers kunnen worden ingezet wanneer het de werkgever uitkomt, zonder al te veel verplichtingen. Toch genieten oproepkrachten een goede wettelijke bescherming en er zijn ook enkele valkuilen verbonden aan het gebruik van deze medewerkers.
Oproeptermijn: vier dagen van tevoren
De werknemer moet minimaal vier dagen, schriftelijk of elektronisch (e-mail/WhatsApp) van tevoren weten wanneer hij moet komen werken.
Als de werkgever minder dan vier dagen van tevoren overgaat tot oproeping, is de werknemer niet verplicht de oproep te aanvaarden. Werknemer kan ook aanspraak maken op loon, wanneer de werkgever de opgeroepen werknemer binnen vier dagen geheel of gedeeltelijk afzegt of de werktijden verandert.
Let op: Bij cao kan worden afgeweken van de termijn van vier dagen.
Aanbod voor vaste urenomvang na 12 maanden
Sinds 1 januari 2020 mogen oproepkrachten niet langer dan een jaar werken met de variabele uren en gebrek aan zekerheid. Na afloop van het jaar heeft de werknemer recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar (gemiddelde uren afgelopen 12 maanden). De werkgever moet dit aanbod (schriftelijk of elektronisch) doen aan de werknemer.
Het aanbod moet uiterlijk één maand na afloop van het jaar worden gedaan. Dit is een jaarlijkse verplichting van de werkgever. De werknemer heeft dan ten minste één maand om het aanbod te aanvaarden waarna de vaste arbeidsomvang op de eerste dag van de 15e maand ingaat.
Er zullen oproepkrachten zijn die het onregelmatige werk juist prettig vinden. Het staat de werknemer dan ook vrij om het aanbod van vaste uren te weigeren. De oproepkracht werkt dan zonder de garantie van een vast aantal uren door. Creëren van stabiliteit en het behouden van ervaren personeel Het aanbieden van vaste uren heeft ook voordelen voor de werkgever. Door een oproepkracht na 12 maanden dienstverband vaste uren aan te bieden, wordt hem/haar de mogelijkheid geboden om een regelmatig werkrooster te hebben. Dit creëert stabiliteit voor zowel werkgever als werknemer en zorgt ervoor dat de werknemer zich beter kan aanpassen aan de vereisten van de functie. Het bieden van vaste uren is eveneens een effectieve manier om ervaren personeel te behouden.
Heb je vragen over het werken met oproepkrachten, of het doen van een vaste uren aanbod? Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 076 – 700 25 78 en / of mailen naar salaris@slry.nl.
Comments